אבדת בת מלך, על פי סיפורו המפורסם של רבי נחמן מברסלב, זהו סיפורה של הנשמה שלנו בעולם הזה, ושל גיבור שחיפש עד שמצא.
ש: אז מי זאת בת המלך? מה הנמשל?
גדי: לפי הפירוש המקובל, בת המלך היא אותו חלק שלנו הגנוז בתוכנו, הקול הפנימי שמכוון אותנו, קורא לנו כשאנחנו נרדמים, מזכיר לנו את היעוד שלנו בעולם. צריך לעבוד קשה כדי להוציא את החלק הזה מהכוח אל הפועל, לעזור לו להתגלות, להאיר בעולם, לחזור הביתה. אצלי אישית זו המוסיקה, הניגון. משהו שאני מרגיש שיש בתוכי ורוצה לצאת החוצה, אבל יש כל מיני דברים שמפריעים לו להתגלות. וזה התפקיד שלי להשתדל, להאמין, ולא לוותר לעצמי עד שאצליח לגלות אותו. ולדעתי יש עוד רובד לסיפור הזה – הרובד הזוגי. כשאני קורא את הקשיים שלהם, את האופן שבו הם מגדלים ומרימים זה את זו וזו את זה, זה מאוד דומה למה שקורה בתוך המערכת הזוגית. בשבילי ההשראה כשכתבתי את השירים האלה היתה ללא ספק אשתי, שלומית. לא פעם ראינו שהסיפור נותן לנו כלים להבין אחד את השני, ולהתקרב.
ש: זה סיפור קצת מייאש… למה צריך כל כך להתייגע? להרדם? מה זה הסיפור הזה? יש אנשים שהולך להם בקלות…
גדי: באמת? אני לא מכיר…. סתם, אולי יש אנשים שקל להם בתחומים מסויימים, אבל לכל אחד יש את המקום שהוא ״תקוע״ ובדרך כלל מה שתקוע זה האוצר הכי גדול שיש לו להציע לעולם.
ש: מה ההצגה מחדשת? קראתי את הסיפור, קראתי פירושים, אני מכיר כבר. למה לבוא למופע?
גדי: שאלה טובה. הסיפור הוא מאוד סתום. רבי נחמן מדבר בסמלים, והוא אמר שכל אחד שקורא את הסיפור הזה ומוצא בו את עצמו, לזה בדיוק הוא התכוון. אז המחזה והשירים האלה הם הזוית האישית שלי על הסיפור, איפה הוא פוגש אותי. נראה לי שכולנו בסופו של דבר עוברים סיפור דומה, רק הפרטים משתנים. ויש גם עוד משהו. כשרבי נחמן אמר שלא הבינו את התורות שלו, ולכן הוא כתב סיפורים, מה הכוונה? בליקוטי מוהר״ן הוא כותב שיש את התורה עצמה ויש את ״ההקדמות״, מה שמסביב. מה זה אומר? לדעתי אם התורה עצמה היא מוחין מסויימים שרוצים להעביר לנו, אז מה שמסביב, זו החוויה הרגשית. כמו שבגמרא ובתורה יש דינים, אבל יש גם סיפורים שלכאורה לא היה צריך אותם. אבל בעזרת הסיפורים האלה אנחנו מפתחים הזדהות רגשית, ובזכות זה אנחנו גם זוכרים את התורה. רבי נתן מאריך לגבי הכוח של סיפור, שהוא עוקף את השכל הרגיל, ונוגע בנו במקום יותר פנימי. אז מבחינתי לקחת את הסיפור הזה ולהרחיב, להוסיף לזה מוסיקה, תלבושות, תפאורה, תאורה, זה להעצים את החויה הרגשית של הסיפור. במקום לקרוא את הטקסט על יבש אתה מקבל המחשה. זה נכנס ללב. הרבה אנשים שצפו במופע סיפרו לי אחר כך שזה מלווה אותם ביומיום והם מבינים דברים שקורים להם לפי השלבים שהגיבור עובר. היצירה יכולה לתת כח ומשמעות.
גדי: אני חושב שהמעלה העיקרית של המשנה למלך בסיפור הזה, היא שלא משנה מה קורה לו, כמה נמוך הוא נופל, הוא תמיד מוכן להתחיל מהתחלה. הוא לא מתעכב על ה״פדיחות״ שלו. הוא מסתכל קדימה.
רבי נחמן הרי אמר שכל מי ששמע את הסיפור הזה היה לו הרהור תשובה. נראה לי זה העניין. לא מבקשים ממך להיות מושלם. מבקשים ממך להאמין בטוב, קודם כל של עצמך. להאמין שבסוף תצליח.
מתי? יום שלישי 26/12 פתיחת דלתות: 20:00 תחילת המופע 20:30
איפה? תאטרון הספריה רמת-גן מספר המקומות מוגבל,
כרטיסים ניתן להזמין בקישור הזה, או בטלפון 072-2657870
*צילום תמונה: משה גלבר
כתיבת תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.